Synopsis – Dastan Hassan

Titel: Urban Jungle

Na het deskresearch gedeelte ben ik overgegaan tot het fieldresearch. Hierbij was er een observatie gehouden met betrekking tot het gedrag van ruim 300 Uithof gebruiker tijdens het oversteken van de tram/busbaan. Hier zijn een aantal interessante bevindingen uit gekomen. Het komt erop neer dat het oversteekpunt net een jungle was waar wilde dieren over wilden steken.

Na een online enquête onder de Uithof gebruikers, is gebleken dat er behoefte is aan bepaalde uitingen die aangeven er niet gehaast hoeft te worden. Ook is er rekening gehouden met wat de gevoelens of ideeën van de Uithof gebruiker zijn bij de drie voorgestelde concepten met sfeerbeelden. Bij het concept met de meeste voorkeur kwamen de volgende woorden het meeste voor als antwoord: kalmte, relax en chill.

Met deze gegevens hoop ik een beter beeld te creëren waarom “landscaping” nuttig is en dat je dit beter kunt afstemmen op de wensen en behoeftes van de gebruiker van de desbetreffende omgeving.

Onderzoeksvraag Dastan Hassan

Naam:                               Dastan Hassan
Studentennummer:         1683450
Specialisatie:                   User Experience Design
Klas:                                 JDE-UXD-2B
Docent:                             Monique Dullaart
Format:                             Animatie

Hoofdvraag: 

Hoe kan “landscaping” helpen om het gewenste gedrag te promoten bij de Uithof-gebruikers zodat zij met alle oplettendheid veilig zullen oversteken?

Motivatie: 

Velen zijn inmiddels wel blij met de komst van de nieuwe tram die door de Uithof gaat rijden, maar natuurlijk komen hier ook nadelen om de hoek bij kijken. Het gaat hier dus om de gevaren bij het oversteken van beide kanten. We hebben allemaal weleens een rood stoplicht genegeerd en besloten om toch een sprintje te nemen om zo de bus of tram alsnog te kunnen halen. In de afgelopen tien jaar zijn gemiddeld per jaar 40 doden en 140 ziekenhuisgewonden gevallen door botsingen met openbaarvervoermiddelen.

“Landscaping” is simpelweg het onbewuste gedrag van een gebruiker binnen een bepaalde omgeving te manipuleren tot het gewenste gedrag of gebruik. Met deze onderzoeksvraag wil ik proberen om in kaart te brengen hoe landscaping nuttig kan zijn tot het veilig deelnemen aan het verkeer.