Onderzoeksvraag – Ervin Mehovic

Naam: Ervin Mehovic
Studentennummer: 1613676
Specialisatie: Content Design
Klas: JDE-CONT-2B
Docent: Sandra Bukman
Format: Mini-hoorcollege

Hoofdvraag: 

Wat moet een pas afgestudeerde CMD’er kunnen om gewild te zijn op de arbeidsmarkt?

Deelvragen: 

– Welke skills vinden CMD alumni belangrijk?

– Welke skills vinden werkgevers die CMD’ers zoeken belangrijk?

– Welke skills zijn belangrijk volgens vacatures voor CMD-gerelateerd werk?

Motivatie

Ongetwijfeld hebben wij allemaal wel nagedacht over dit onderwerp. Maar ik denk er bijna elke dag over. Zelfs nu ik bijna zover ben om te beginnen met afstuderen. Ik heb een soms een twijfel of er wel genoeg werk is om als CMD’er aan de bak te kunnen straks en wat een werkgever wat je mag verwachten. Op het internet zie je vrij positieve gegevens over de studie en dat CMD’ers na afstuderen snel een baan op hbo-niveau hebben. Toch hoor ik om mij zelf ook vaak klachten over wat wij hier leren en of de dingen die wij leren überhaupt wel nuttig zijn op de arbeidsmarkt. Deze gedachtes heb ik af en toe ook en kies daarom voor dit onderwerp. Het is een persoonlijke motivatie. Aan de hand van mijn onderzoek zal ik straks het volgende kunnen zeggen:

Ik ga mijzelf en mijn studiegenoten geruststellen en zeggen dat wij CMD’ers prima op weg zijn naar een toffe en creatieve baan. Of ik ga ons waarschuwen en een advies geven zodat we de tijd die we nog hebben op CMD zo goed mogelijk moeten benutten om ons te profileren zodat we straks wel sterk in onze schoenen staan op de arbeidsmarkt.

Synopsis

Een CMD’er in het werkgebied, hoe ziet dat er uit en wat wordt er van hem verwacht? Dat zijn vragen waarmee ik mij de afgelopen weken bezig heb gehouden. Zonder twijfel zijn het zaken waar meerdere studenten onzeker over zijn. Waar kom je terecht, wat kan je allemaal na vier jaar CMD en is dit genoeg voor een fulltime baan in de creatieve sector?

De start van mijn onderzoek was niet makkelijk. De antwoorden op mijn vragen kan je niet zomaar googlen of ergens in een stoffig boek vinden. Nee, ik moest toegang hebben tot CMD alumni en bedrijven die met CMD’ers werken. De verzamelde resultaten laten zien dat werkgevers meer van CMD’ers verwachten dan wat de opleiding biedt, maar de resultaten tonen gelukkig ook dat CMD alumni zich hiervan bewust zijn en bepaalde skills onmisbaar vinden in de opleiding. Helaas missen huidige CMD’ers dus wel het volledige plaatje.

Het doel van mijn onderzoek is om informatie te verzamelen om een gegronde advies te geven aan huidige en toekomstige CMD’ers zodat ze na afstuderen aantrekkelijker worden voor werkgevers en dus een grotere kans hebben op de baan die ze zoeken.

 

Bronnen:

– https://www.keuzegids.org

– Organisatie, Hogeschool Utrecht

– HBO docenten

– Bedrijven die CMD’ers zoeken

– CMD alumni