Eind oplevering Chinook Lington

Naam: Chinook Lington
Studentennummer: 1677356
Specialisatie: UX
Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini hoorcollege

Hierbij lever ik het volgende in:
– Onderzoeksverslag
– Presentatie – mini hoorcollege
– Reflectieverslag

Seminar UX Chinook Lington

Seminar UX presentatie Chinook Lington

Reflectie Seminar UX Chinook Lington

Synopsis – Chinook Lington

Naam: Chinook lington
Studentnummer: 1677356
Specialisatie: UX
Blok: B

Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini hoorcollege

Hoofdvraag: Welke factoren spelen een rol in de populariteit van memes op sociale media?

Deelvragen:

  • Wat zijn memes en waar komen ze vandaan?
  • Wat is de levenscyclus van een meme?
  • Wat voor gevoelens roepen viral memes op?/ wat voor gedrag vertonen mensen bij het zien van een meme?
  • Wat zijn de ingrediënten van een populaire meme?

 

Mijn verslag gaat over memes. Memes worden door veel mensen gezien als grappige plaatjes en filmpjes op het internet, en deze internet memes zijn ook de memes waarop ik mij in dit verslag ga richten. In dit verslag ga ik bepalen wat memes precies zijn door te kijken naar bestaande literaire bronnen. Zo komen wij erachter dat memes veel meer zijn dan alleen grappige plaatjes op het internet. Ook wordt er in dit verslag gekeken naar een aantal populaire memes. Er wordt gekeken naar de oorsprong van de memes, de kenmerken, de verspreiding en de algemene populariteit ervan. Ik ga onderzoeken wat voor gevoelens bepaalde memes bij mensen oproepen of wat hun gedrag is omtrent het bekijken en verspreiden van memes.

Als laatste ga ik met mijn eerder verworven kennis kijken naar de kenmerken van een aantal populaire memes en proberen om zelf een meme te maken en die hopelijk viraal te laten gaan.

Tot nu toe ben ik er al achter gekomen dat memes ingewikkelder zijn dan ik in de eerste instantie dacht. Er zijn ontzettend veel dingen die als meme gezien kunnen worden. Memes zijn een onderdeel van onze cultuur. Ook ben ik erachter gekomen dat echt populaire memes jarenlang kunnen blijven bestaan, terwijl andere memes maar een aantal maanden worden gebruikt.

Seminar UX – Onderzoeksvraag – Chinook Lington

Naam: Chinook Lington
Studentennummer: 1677356
Specialisatie: User Experience Design
Klas: JDE-UXD-3B
Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini-college

 

Hoofdvraag:

Wat is de psychologie achter de populariteit van memes op Reddit?

 

Deelvragen:

  • Wat zijn de kenmerken van een goede meme?
  • Hoe wordt een meme populair?
  • Wat voor soort memes zijn er?
  • De geschiedenis van memes?
  • Welke gevoelens roept het zien van een meme bij mensen op?
  • Wat is de gemiddelde levensduur van een meme?

(Deze deelvragen worden nog aangescherpt)

 

Motivatie:

Memes zijn er in alle soorten, maten en vormen. Jong of oud, er is voor iedereen wel een geschikte meme te vinden. Maar hoe komt het dat memes zo populair zijn? Wat is de psychologie erachter. Dit wil ik uitzoeken, omdat ik zeker weet dat er meer achter memes zit dan men denkt. Ze zijn er ten slotte in oneindig veel vormen en soorten. Ik wil mij tijdens dit project vooral focussen op memes op de website Reddit. Ik heb voor Reddit gekozen, omdat dit een heel overzichtelijke en diverse site is, met oneindig veel subreddits. Hierdoor is het gemakkelijker om memes in te delen in categorieën en deze te onderzoeken. Ik wil hierbij kijken naar wat voor gevoelens memes bij mensen oproepen en wat de kenmerken zijn van een goede meme. Ook wil ik kijken of er verschil is tussen het publiek dat een bepaald soort meme aantrekt. Zijn er ook memes die specifiek op Reddit voorkomen? In dit onderzoek wil ik dus echt kijken wat ervoor zorgt dat mensen memes zo leuk en interessant vinden.