Seminar UXD – Charlotte Strietman

Naam: Charlotte Strietman
Studentennummer: 1675571
Specialisatie: User Experience Design
Klas: JDE-UXD-3B
Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini-college

Hoofdvraag: Hoe kan een bedrijf haar bereik voor de doelgroep van vrouwen tussen de 18-25 jaar met 10% vergroten wanneer er gebruik wordt gemaakt van influencer marketing?

(eventuele) Deelvragen: 

  1. Wat is een influencer? En wat is influencer marketing?
  2. Wanneer wordt er gebruik gemaakt van influencer marketing?
  3. Op welke manieren kan een influencer bijdragen aan het succes van een merk?
  4. Wat zijn de voor en nadelen van het inzetten van een influencer?

Motivatie: Negin Mirsalehi, Claartjerose, Queenofjetlags, het zijn allemaal vrouwen die groot zijn geworden op internet, vaak met ruim 100.000 volgers. Door hun hoeveelheid volgers worden ze vaak benaderd door bedrijven die graag meeliften op hun succes. Tegenwoordig maken bedrijven steeds meer gebruik van de macht van influencers. Hierdoor heeft een bedrijf vaak de zekerheid voor een snel bereik bij een specifieke doelgroep. Omdat influencer marketing steeds vaker wordt toegepast lijkt het mij interessant om te kijken naar het bereik wat bedrijven eruit halen. Daarnaast ben ik benieuwd of er naast de voordelen die we kennen van influencer marketing, er ook nadelen zijn. Zelf word ik ook regelmatig benaderd door bedrijven om een samenwerking met hun aan te gaan via Instagram. Dit zijn dan telefoonhoesjes en sieraden. Omdat ik er zelf te maken heb met influencer marketing maakt dit het onderwerp voor mij nog interessanter om op alle vlakken onderzoek te doen.

 

Synopsis Ryhlana Haagen

Naam: Ryhlana Haagen
Studentennummer: 1660850
Docent: Sandra Bukman
Specialisatie: User Experience Design
Format: Mini Hoorcollege

Onderzoeksvraag:
Hoe kan gamification ervoor zorgen dat de customer loyalty verhoogd wordt voor de H&M club?

 Synopsis
Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen. Dit heeft mijn nieuwsgierigheid opgewekt omdat ik in mijn vrije tijd regelmatig games speel en erg benieuwd ben naar hoe gamedenken en technieken omgezet kunnen worden naar een niet-game omgeving. Wat wordt hier precies onder verstaan en hoe pas je dit toe? Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat gamification vrijwel altijd voor positieve veranderingen zorgt, mits dit goed toegepast wordt. In het mini-hoorcollege ga ik uitleggen hoe je hier op de juiste manier gebruik van kunt maken.

Ik heb voor de H&M club gekozen omdat het een loyaliteitsprogramma is wat nog niet aan zijn potentie voldoet. Ik denk dat hier meer uitgehaald kan worden en dit wil ik graag onderzoeken a.d.v. gamification.

In het mini-hoorcollege zal ik vooral ingaan op de theorie rondom gamification. Hoe werkt het en hoe pas je het toe? Ook zal ik een aantal voorbeelden laten zien om zo een compleet beeld te geven van wat gamification is. Als laatste zal ik behandelen hoe H&M het in de H&M Club kan toepassen op zo’n manier dat het bijdraagt aan de customer loyalty.

 

220 woorden

Synopsis | Simone Dekker

Naam: Simone Dekker
Studentnummer: 1664220
Docent: Sandra Bukman
Specialisatie:: User Experience Design
Format: Animatie

Onderzoeksvraag
Hoe kunnen robots met kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat eenzame ouderen zich minder eenzaam voelen en ook daadwerkelijk minder eenzaam worden?

Robots voor eenzame ouderen 
Wanneer we het over robots hebben, spreken we ook over kunstmatige intelligentie. Robots hebben namelijk kunstmatige intelligentie nodig willen zij ouderen kunnen helpen in de zorg. Zij zullen anders niet slim genoeg zijn en ook zelfs gevaarlijk worden voor ouderen.

Na veel onderzoek te hebben gedaan naar de robots die al op de markt zijn, kon ik concluderen dat robots een positieve reactie opwekken bij de (eenzame) ouderen. Ze geven de ouderen veel energie, helpen hen met het onthouden van bepaalde zaken en de ouderen worden er rustiger van.

Experts wijzen ons er wel op dat de robots geen vervanging moeten zijn, maar slechts een toevoeging. Verder zijn de meningen over robots enorm verdeeld. De huidige maatschappij vindt het een eng idee dat er robots op de markt komen. Zij zijn bang dat hun banen ingenomen worden en het feit dat ze heel erg op ons gaan lijken maar geen mens zijn, vindt men ook een erg ongemakkelijk idee.

Aantal woorden: 159

 

Synopsis // Is it that simple? // Larissa van Soest // Re-examination // Period A

Name: Larissa van Soest
Student number: 1667066
Specialization: Concept English / re-examination
Format: Mini lecture on video

Research question:
How is price psychology applied in the Mediamarkt web shop to influence consumer-buying behavior?

Sub questions

  • What is price psychology?
  • How does the process of purchasing decisions works?
  • What kinds of price psychological elements are applied in the Mediamarkt web shop and how affect this the consumer?
  • In which cases does a price strategy work negatively?

Is it that simple?
Neuromarketing research shows that our buying behavior is regulated by our unconscious mind. This is also the place where there is a struggle between desire and pain. What’s happening in our brain and how does the Mediamarkt respond to it on their website? Leigh Caldwell has written a great book, The Psychology of Price: How to use price to increase demand, profit and customer satisfaction, where he explains this topic.

Every business use price psychological elements to influence their consumers. But what kind of tricks does the Mediamarkt use in their web shop to influence their consumers?
I want to know the reason why they don’t use the € sign or the effect of the Mega Deals?
I will use the principles of Cialdini, the research of Wadhwa and Zhang and Monroe & Coulter, to find out.

That the Media Markt uses price psychological tricks is clear. It seems a cheap electronics store and we think we get the best deal. Unfortunately, both our own brains and the Media markt embed us. In this chapter I will explain that some of the price strategies are not that good to use, because it could have a negative effect on the consumer.

Synopsis Laila Muurling

Naam Laila Muurling
Klas UX Klas 3
Docent Sandra Bukman
Blok A – herkansing

Hoofdvraag
Op welke manier beïnvloedt een Fitbit fitnesstracker de vrouwelijke gebruikers om meer te gaan bewegen?

Format Animatie

Synopsis
Vroeger kon je met jouw horloge alleen maar klokkijken. Kan je je dat nog voorstellen? Nu is dat helemaal anders. Sinds de komst van de smartphone lijkt ieder apparaat om ons heen smart te zijn geworden. Zo zijn daar dus ook de wearables. De naam zegt het al, het zijn smartdevices die je aan je lichaam draagt. De meest bekende varianten zijn de smartwatches en fitnesstrackers, waar je dus veel meer mee kan dan alleen klokkijken.

Deze devices zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze allerlei interessante data kunnen meten over jou en jouw lichaam. Zo kijken we even naar een specifieke fitnesstracker, de Fitbit. De Fitbit is voornamelijk gericht op je gezondheid. Zo kan het apparaatje je hartslag meten, zien hoeveel stappen je zet op een dag en weet ie zelfs hoe laat jij in slaap bent gevallen en wanneer je wakker werd om naar het toilet te gaan. Best wel creepy, toch?

Blijkbaar vinden veel mensen van niet, want Fitbit heeft wereldwijd ruim 23 miljoen actieve gebruikers! Het grootste gedeelte van de gebruikers is vrouwelijk. De voornaamste redenen voor vrouwen om een Fitbit aan te schaffen is dat ze graag meer willen bewegen, gewicht willen verliezen en hun activiteit inzichtelijk willen hebben. Maar hoe zorgt Fitbit er dan voor dat ze deze doelen behalen?

Dat doet Fitbit doormiddel van overzichtelijke statistieken, constante reminders om te bewegen en challenges! En werkt dit? Ja! 90% is van mening dat ze meer zijn gaan bewegen sinds dat ze de Fitbit hebben aangeschaft. Op lange termijn werkt het dus zeker. De motivaties van de gebruikers:

“Als je bijna op de 10.000 stappen zet, ga je toch nog even die extra wandeling maken”
“Het is een competitie met jezelf.”
“Ik zit in diverse challenges en ja, dan wil je niet verliezen!”

Maar hoe positief dit ook klinkt, uiteindelijk ligt het toch echt bij jezelf. Hoe leuk Fitbit het ook brengt, hoe goed de user experience ook is, jij bent degene die moet gaan bewegen om het waar te maken. Fitbit zorgt er niet voor dat jij meer gaat bewegen, dat doe jij. Fitbit reikt je de middelen aan om de motivatie hiervoor te vinden en je doelen te behalen.

 

Synopsis – Content Design – Marleen Starrenburg

Naam Marleen Starrenburg
Specialisatie Content Design
Docent Rob van den Idsert
Periode E
Studentnummer 1644223
Format Mini-hoorcollege

Hoofdvraag
Hoe kan content design effectief worden ingezet binnen recruitment?

Je kunt wel stellen dat er binnen recruitment een verschuiving plaats vindt. Recruitment is niet meer alleen een tak binnen Human Resource Management, maar begint steeds meer zijn weg te vinden richting (content) marketing. Werkzoekenden willen meer zien dat alleen een vacature. Maar liefst driekwart van de werkzoekenden doet uitgebreid onderzoek voor ze willen solliciteren bij een bedrijf en 70% doet hier een uur over. Ze willen meer weten over het bedrijf en zijn cultuur, de waarden, visie en de mogelijkheden (Monsterboard, 2016).

Content designers genereren relevante, doelgroepgerichte content en bieden dit op het juiste moment aan op het juiste kanaal. Precies de expertise die sommige recruiters nog missen, maar eigenlijk wel noodzakelijk is. Door de juiste relevante content voor jouw doelgroep op het juiste moment aan te bieden val je meer op bij jouw potentiële kandidaten, maar wordt ook de Employer Brand versterkt. Deze focus op Employer Branding vraagt ook om een een content strategie.

Daarnaast is het nuttig en effectief om een duidelijke contentstrategie te bewerkstelligen die zowel bij het bedrijf past, bij de afdeling en natuurlijk de doelgroep. De doelgroep van de afdeling HR en recruitment is natuurlijk anders dan van de afdeling marketing.

Een goede content strategie komt tot stand door eerst een content audit te doen, maar ook de core strategy te bepalen. De uiteindelijke strategie zou ik naar mijn advies opstellen a.d.h.v. het model van Halvorson.

HERKANSING E Synopsis Britt Agema

Naam Britt Agema
Specialisatie UXD
Docent Sandra Bukman
Periode E
Studentnummer 1663937
Format Animatie

Hoofdvraag
Wat is de oorzaak, waardoor we blijven trappen in clickbait artikelen op Facebook?

Clickbait, we zijn er allemaal wel eens ingetrapt, of we het nu willen toegeven of niet. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar hoe het kan dat we er iedere keer weer in trappen. Als platform heb ik Facebook gekozen om mijn onderzoek meer te kunnen toespitsen.

Clickbait is op een verleidelijke manier iemand naar een externe pagina leiden. Je hebt ‘goede’ clickbait maar ook ‘slechte’ clickbait. Bij ‘goede’ clickbait wordt er wel gebruik gemaakt van een titel waarbij iemand nog moet doorklikken naar vaak een externe pagina, om op de beloofde content uit te komen. Deze content wordt dan ook prijs gegeven aan de bezoeker. Bij ‘slechte’ clickbait wordt er gebruik gemaakt van een misleidende titel, en wordt de beloofde content niet prijs gegeven. Iemand kan verschillende doelen hebben om een clickbait aan te maken. Het voornamelijke doel is om zoveel mogelijk bezoekers te trekken, waardoor hun artikel meer bekendheid krijgt en stijgt in de nieuwsfeed van Facebook.

We leven in een tijd waarbij likes, reacties en bezoekers meer waard zijn dan fysieke bezoekers in een winkel. Een bedrijf kan geheel online bestaan zonder enige fysieke winkel te hebben. Dit is waarom clicks tegenwoordig zo gewild zijn. Hier wordt flink misbruik van gemaakt en Facebook heeft dit gemerkt. Facebook heeft meerdere onderzoeken gedaan naar clickbait op hun pagina. Ze hebben systemen bedacht die voor het verminderen van clickbaits moet zorgen. De kans dat een bezoeker er dan in zal trappen zal flink verminderen.

Er zitten ook psychologische aspecten aan het feit dat we iedere keer weer trappen in de clickbait op Facebook. Want een systeem kan dan wel de clickbait artikelen verminderen, dit betekend niet dat we niet intrappen op de artikelen die nog wél aanwezig zijn op onze nieuwsfeeds.

Synopsis – Lisa Ederveen – Herkansing

Naam: Lisa Ederveen
Studentennummer: 1638291
Specialisatie: Content Design
Format: Mini-hoorcollege
Docent: Rob van den Idsert

Emoji voor creators – Wat Emoji kunnen bijdragen aan de content creation van CMD’ers

Wat is de toegevoegde waarde van Emoji in digitale communicatie?
Emoji voegen betekenis en emotie toe aan het tijdperk van ongeduld waarin visualiseringen veel sneller zijn en ook veel minder saai. Echt het maximale uit micromomenten halen dus. De beperktheid van de aandachtsspanne forceert ons daarom innovatieve en creatieve oplossingen te creëren. Emoji zorgen voor een beeldende uitbreiding van de digi-taal. Je kan er intonatie, volume en zelfs lichaamstaal zoals gebaren of gezichtsuitdrukkingen mee overbrengen bij je gesprekspartner. Emoji zorgen daardoor voor een stukje intimiteit. Erg relevant als je bijvoorbeeld te maken hebt met bijvoorbeeld webcare. Ook blijkt uit onderzoek dat de click/open-rates hoger zijn als Emoji gebruikt worden in de boodschap en zogenaamde Primoji kun je ook psychologisch inzetten om een doelgroep of gesprekspartner te beïnvloeden.

Waarop moet je letten bij het gebruiken van Emoji?
Emoji zijn eigenlijk een paradox. We zetten het in om ook miscommunicatie te voorkomen, maar regelmatig zijn de Emoji die multi-interpreteerbaar zijn. Gelukkig is het op te lossen door je intenties te versterken met de geschreven tekst of meerdere Emoji. Tevens zijn er verschillen tussen de communicatiestijlen van leeftijdsgroepen. Ouderen gaan veel losbandiger met Emoji om dan jongeren en vrouwen gebruiken vaker positieve Emoji dan mannen. Je bereikt iemand veel beter als je het Emoji-gedrag afstemt op de ander en voorkomt irritatie. Zo is het misschien logisch dat we geen Emoji gebruiken bij professionele relaties. Echter uit onderzoek blijkt dat je vriendelijker wordt ervaren door Emoji te gebruiken, zelfs in zakelijke e-mails. De geloofwaardigheid werd niet aangetast en de Emoji humaniseert en maakt je meer invloedrijk.

Hoe kan je Emoji praktisch of creatief inzetten?
Je kan het praktisch inzetten door bijvoorbeeld de doelgroep een taak of functie te geven aan hun Emoji-gedrag. Zo kon je bij het Amerikaanse Aloft hotel een ontbijtje bestellen door bepaalde Emoji te sms-en. Je kan ook woorden vervangen naar Emoji om zo de breinbelasting van je doelgroep verlagen. Zo herkennen en onthouden ze jouw boodschap beter. Je kan ook de doelgroep een puzzel laten ontcijferen door een boodschap volledig te vervangen door Emoji. Of juist de doelgroep een boodschap in Emoji te verbeelden. Zo zijn enkele boeken compleet vertaald naar Emoji zoals Alice in Wonderland. In het seminar wil ik meer concrete voorbeelden laten zien en het eventueel mogelijk maken om ze zelf te analyseren.

Synopsis – Esmé Bouhali en Janaki van Os – Herkansing blok E

Voor- en achternaam: Esmé Bouhali en Janaki van Os
Klas: Content Specialisatie
Docent: Rob van den Idsert
Format: Documentaire

Hoofdvraag:
Hoe kan Teske in de toekomst zorgen voor relevante content die bij haar en de doelgroep past?

Deelvraag 1:
Wat is de kwaliteit van de content van Teske en hoe verschilt deze van haar inspiratiebronnen/concurrenten?

Door een content audit van de afgelopen twee jaar te maken, krijgen we een goed overzicht van de content van Teske. We gebruiken de content audit van Christina Halvorson uit het boek Content Strategy for the Web. Daarna zullen we de meest gelikete, meest bekeken en de video met de meeste dislikes analyseren aan de hand van de sterke content punten van Kissane uit haar boek The elements of Content Strategy. Vervolgens doen we een competitive review van de content van Teske in vergelijken met drie van haar inspiratiebronnen. Op deze manier krijgen we een goed overzicht van de kwaliteit van de content die Teske op dit moment maakt en wat er nog ontbreekt in vergelijking met haar inspiratiebronnen/concurrenten.

Deelvraag 2:
Hoe bedenkt Teske haar huidige Youtube content en waar baseert zij dit op?

Om deze vraag te beantwoorden gaan wij haar video’s analyseren op trends en overeenkomsten op andere kanalen, ook zullen wij op zoek gaan naar haar eigen idee over inspiratie en het beeld dat zij zelf heeft bij haar Youtube kanaal.

Deelvraag 3:
Welke contentstrategie kan Teske het beste toepassen om een bredere doelgroep te bereiken?

Hiervoor zullen wij eerst een interview doen met Belinda Werschkul om erachter te komen wat een contentstrategie is en op welke manier Teske op dit moment content aan het creëren is. Daarna zullen we door middel van een interview met Wendy van der Steen een contentstrategie plus adviezen voor de toekomst creëren.

 

Synopsis – Andrea Mijatovic

Naam: Andrea Mijatovic                                                                                       Specialisatie: Content Design                                                                                   Docent: Rob van den Idsert                                                                                           Format: mini hoorcollege

Hoofdvraag: Waarin onderscheidt de film ‘Logan’ zich ten opzichte van andere superhelden films op het gebied van storytelling?

Wat voor verhaal structuur is er te vinden in Logan? 

Superhelden films lijken allemaal op elkaar. Het verhaal draait meestal over het redden van de wereld, hier slagen ze ook altijd in. Na het zien van de film Logan bedacht ik me dat het geen typische superhelden film is. Aan de hand van de hero’s journey ga ik de film analyseren. De hero’s journey is een verhaal structuur van Joseph Campbell. Het leek mij een ideale structuur omdat het gericht is op helden. Ik ga kijken in hoeverre de structuur van de film aansluit op de hero’s journey.

In wat voor archetypes zijn de karakters in te delen?

Ik ga ook kijken bij welke karaktertypes de personages passen. Hierbij gebruik ik de archetypes uit de hero’s journey en ga ik kijken in hoeverre de personages in de film hierop aansluiten.

Zijn er invloeden van andere films in terug te vinden?

De regisseur heeft een western film als inspiratiebron gebruikt. Je hoort niet vaak dat superhelden films gebaseerd zijn op een western. Ik ga kijken welke film dit precies is en welke aspecten uit de film in Logan terugkomen.