Synopsis – Renée ter Haar

Welke boodschap brengt de vormgeving van het nieuwe logo van Perla over bij CMD’ers, vergeleken met het oude logo?

Onlangs heeft Perla hun gehele lijn producten een nieuwe look gegeven. Ze hebben de huisstijl, hun verpakkingen en hun logo veranderd. Het nieuwe logo toont een aanzienlijk verschil met het voorgaan de logo van Perla. Wat voor effect het nieuwe logo vergeleken met het oude logo op CMD’ers? Welke associaties zijn door veranderingen in het design veranderd? En wat is nou eigenlijk een goed logo?

Aan de hand van deze hoofdvraag heb ik de volgende deelvragen opgesteld:

Deelvragen

 1. Hoe zijn de gestaltwetten toegepast in het nieuwe en oude logo van Perla en hoe heeft Starbucks deze toegepast

Heeft Perla rekening gehouden met de gestaltwetten en semiotiek, of voldoent het design totaal niet aan deze handige design regels? Wat voor effect heeft het nieuwe ontwerp aan de hand van gestaltwetten, op de manier waarop cmd’ers het logo zien en onthouden? En hoe zit dat met het nieuwste Starbucks logo, klopt dit ontwerp volgens de gestalt wetten?

2. Wat was de achterliggende gedachte bij de veranderingen in het Perla logo?

Wat probeerde Albert Heijn met de veranderingen in het ontwerp te bereiken? Wilde ze een nieuwe doelgroep bereiken? Wilde ze andere merken nadoen? Wilde ze er juist duurder en betrouwbaarder uit zien?

3. Welke associaties hebben CMD’ers bij het nieuwe en het oude Perla logo?

Vinden cmd’ers het nieuwe logo, of toch het oude logo beter? Wat komt er het eerste in hun hoofd op bij deze logo’s?

Hoofdvraag – Synopsis – Lois Ludolph

Naam: Lois Ludolph

Studentennummer: 1680034

Specialisatie: Concept Design

Docent: Rob van den Idsert

Format: Mini hoorcollege

Hoofdvraag:

Wat is verschil in strategie en uitwerking tussen de laatste reclame van Heineken en Bavaria Swinkels?

Deelvragen:

Waar zit het verschil in hun merk? → merkperceptie, jaarverslag 2016, de ideale doelgroep

Welk verschil in strategie hebben Heineken en Bavaria aan de hand van hun laatste reclame?

Welk verschil zit er in het concept van hun laatste reclame?

Wat is het communicatiedoel?

 

Interview methoden

Focusgroep

Deskresearch

Diepte interview

(Competitief testen en/of enquete)

Motivatie:

Ik ben erg geïnteresseerd geraakt na het vak strategie en productie. Met dit vak wil ik mij gaan richten op de toekomst. Ik ben heel erg benieuwd naar de strategie en het concept achter reclame’s. Welke reclame werkt wel en welke werkt niet? Waar in het concept gaat het goed of fout? Is er sprake van een duidelijke communicatie vanuit de bedrijven naar consument? Ik wil dit gaan analyseren.

 

Synopsis:

Je kent ze wel, de reclames van de biermerken Heineken en Bavaria Swinckels. De reclame Heineken ‘The invention’ is een beroemde reclame onder de Nederlanders, het staat voor ons bier. Daarnaast is de reclame van Bavaria Swinckels ‘Always trust your inner voice’ met de acteur Morgan Freeman ook erg populair. 

Maar hoe zijn deze reclames eigenlijk tot stand gekomen? Hoe is de strategie en het concept in elkaar gezet? Wat communiceren ze? En op welke punten verschillen de biermerken van elkaar? Ik ga de verschillen aantonen van de reclames vooral door middel van verschillende inzichten van experts en consumenten.

Synopsis – Ilsa de Zwart

Naam: Ilsa de Zwart
Studentennummer: 1665987
Specialisatie: User Experience
Klas: JDE-SEMUX-3V
Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini Hoorcollege

Hoofdvraag
Wat is de huidige rol van een commerciële radiozender in het Nederlandse medialandschap?

Synopsis – Toekomst van radio
Voor de meeste mensen is radio heel simpel. Je zet je toestel aan, draait aan de juiste knop om de goede zender te vinden en de klus is geklaard. De tijd dat het hele huishouden ‘s avonds rond de radio verzameld zat, behoort al een tijdje tot het verleden, maar de radio blijft vandaag voor velen nog altijd een belangrijke bron van informatie en entertainment. Vooral in de auto blijft de radio erg populair, maar ook thuis of op het werk als achtergrondgeluid.

Toch kunnen we ons de vraag stellen of radio als medium niet stilaan tot het verleden behoort. Het medialandschap evolueert razendsnel en er dienen zich steeds meer alternatieven aan, die de plaats van radio zouden kunnen innemen. Is er nog plaats voor radio in de toekomst, of zal het medium al snel worden herleid tot verleden?

Afgelopen weken ben ik druk geweest met deze vragen. Ik heb interviews gehouden met eigenaren en werknemers van een commercieel radiostation en discussies gevoerd met radioliefhebbers van elke leeftijdsgroep. Hier ben ik niet alleen tot nieuwe inzichten gekomen maar zijn ook mijn verwachtingen verbreed. Zo wordt een on-demand streamingdienst door de radiowereld niet als grote concurrent gezien maar als een gezonde uitdaging. De radiowereld kan heel veel leren van streamingdiensten, door het vergroten van de herbeluisterbaarheid en on-demand.

Of je überhaupt nog een radio koopt en welke radio dan precies, hangt voor een deel af van je leeftijdsgroep. Oudere mensen zijn gewend aan FM en zelfs AM en zullen die zenders dan ook graag weer op DAB radio willen vinden. Voor de jongeren is radio überhaupt een gepasseerd station. Als zij muziek willen luisteren pakken ze gelijk hun telefoon en zoeken hun muziek op via Spotify, iTunes, YouTube en dergelijke. Toch heeft radio zeker nog wel toekomst.

Zaak is nu alle verkregen informatie te rangschikken om de verschillende invalshoeken door te lichten. Ik heb ook beschikking over de luistercijfers van een commercieel radiostation met daarbij extra informatie over luistertijd etc. Dit wil ik in de komende week ook analyseren.

Synopsis – Lotte Bouwhuis

Format: mini-hoorcollege
Titel: Chocoladeverhalen

Hoofdvraag
In hoeverre heeft Tony Chocolonely Johnny Doodle beïnvloed in hun corporate storytelling?

Deelvragen
Wat is het verhaal achter Tony en Johnny?
Op wat voor manier communiceren deze merken hun storytelling in hun producten?
Hoe denkt een deskundige over de vergelijkingen binnen deze merken?
Wat vinden consumenten van Tony en Johnny?

Synopsis
Tony’s ontwikkelde zich vanaf 2003 tot een waar merk en laat met hun storytelling zien hoe ongelijk de wereld is. Johnny Doodle, die in 2015 begon, doet dit ook.  Aan de hand van ‘Transmedia storytelling’ van Boonstra en ‘Grafisch ontwerpen’ van Dabner, Calvert & Casey ga ik analyseren op wat voor manier deze merken hun storytelling communiceren. Van beide merken maak ik een BMC om te zien waar ze in verschillen m.b.t customer segments en value proposition.

Verder zal ik in gesprek gaan met een kenner op het gebied van storytelling die mij kan vertellen over de verschillen tussen Tony en Jonnhy. Met deze onderzoeksmethode hoop ik het vraagstuk over de beïnvloeding van het ene merk op het andere te achterhalen.

Daarnaast wil ik erachter komen hoe consumenten kijken naar deze merken. Hebben ze een merkvoorkeur? Gaan ze voor eerlijkheid of gewoon voor lekkere chocola?

Synopsis – Sharon Verkuil

Hoofdvraag

 • Hoe ziet de grafische wereld er in 2050 uit als de baan als visual designer overgenomen zou worden door robots?

Deelvragen

 • Hoe staat de ontwikkeling van robots er in 2017 voor?
 • Welke banen worden overgenomen door robots en welke komen erbij?
 • Hoe ziet de grafische wereld er in 2017 uit?
 • Wat is het creatieve proces van een mens ten opzichte van een robot?

Synopsis 

De wereld is momenteel heel erg aan het veranderen. De robots komen eraan. Er komen allerlei banen bij maar de media focust zich vooral op de banen die overgenomen gaan worden door robots. Maar kunnen robots ook de baan als visual designer overnemen? Kunnen robots wel creatief zijn? Moeten wij als designers nog wel alle ideeën opleveren maar hoeven we het alleen niet meer uit te voeren? Dit alles ga ik zo goed mogelijk onderzoeken. Natuurlijk kan ik niet, en wetenschappers ook niet, de toekomst 100% voorspellen. In mijn mini-hoorcollege laat ik verschillende tegenstrijdige conclusies uit mijn onderzoek aanbod komen en laat de hoofdvraag open. Op deze manier bouw ik de spanning op voor mijn discussie aan het eind van mijn seminar.

Synopsis – Bente van Oosterom

Naam: Bente van Oosterom
Studentnummer: 1640828
Specialisatie: Visual Design
Blok: B

Docent: Annemieke Pesch
Format: Mini hoorcollege

Hoofdvraag
Welke invloed heeft het kleurgebruik in de film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ op de kijkervaring?

Deelvragen
Wat zijn de psychologische effecten van kleur?
Op welke manier wordt kleur toegepast in ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’?
In hoeverre verandert de kijkervaring wanneer de kleuren worden aangepast?

Synopsis
Als ontwerper is het belangrijk te weten wat kleuren met de emoties van mensen doet, en op welke manier je met kleur op bepaalde gevoelens in kan spelen. Het aanpassen van kleuren wordt vaak gebruikt in de filmwereld, om de kijker in een bepaalde richting of naar een bepaalde emotie te sturen. Een van de eerste films waarbij dit gebeurde was ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’, een film die mij jaren geleden al trok door het kleurgebruik in de film, en op de hoes van de dvd. Aangezien Amélie een van de eerste digitale films was, konden de kleurwaardes gemakkelijk aangepast en versterkt worden.

In mijn onderzoek zoek ik uit hoe dit kleurgebruik het gevoel bij de film versterkt, en waarom dit kleurgebruik mensen zo aanspreekt. Dit doe ik door middel van een enquête, korte interviews, en deskresearch. Ook laat ik door middel van screenshots van de film zien hoe het kleurgebruik in deze film wordt toegepast, en vergelijk ik de resultaten van de enquête en interviews om mijn laatste deelvraag te beantwoorden.

Synopsis – Floor Vork

Naam: Floor Vork
Studentnummer: 1678385
Specialisatie: Content Design
Docent: Sandra Bukman
Format: Mini-hoorcollege

Hoofdvraag
Hoe zorgt het denimmerk Levi’s voor een duurzame uitstraling doormiddel van corporate social responsibility storytelling (CSR storytelling)?

Deelvragen

 • Wat is corporate social responsibility?
 • Wat is de merkervaring van consumenten bij het merk Levi’s?
 • Waarom is vooral de laatste paar jaren Corporate social responsibility van groot belang geworden voor modemerken?
 • Van welke content maakt het denim merk Levi’s gebruik om hun corporate social responsibility over te brengen op de consument?
 • Welke levi’s campagnes spelen in op het overdragen van hun corporate social responsibility?

Synopsis

Corporate social responsibility is het laatste decennium een opkomende trend geworden. Waarbij het eerst een ‘handig’ hebbeding was, is het nu verandert naar een heuse strategy van bedrijven. Het laat zien op welke manier een bedrijf bezig hun verantwoordelijkheid tegenover een gemeenschap en het milieu. Hierbij richten bedrijven zich op sociale en ecologische aspecten. Dit gaat van de manier waarop werknemers worden behandeld tot de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het productieproces en nog vele andere onderwerpen.

Levi’s is een modemerk die ontstaan is door het moederbedrijf Levi Strauss & Co. en bestaat al vanaf 1873. Omdat het bedrijf dus al heel wat jaren bestaat en nog steeds een even grote naam heeft als circa 150 jaar geleden vond ik het interessant om te kijken naar hoe hun meegaan met deze trend en hoe ze hier sinds hun bestaan misschien al mee bezig waren.

In het onderzoek kijk ik allereerst naar wat Corporate Social Responsibility nou werkelijk inhouden en waarom het vooral de laatste paar jaren een heuse trend is geworden. Daarnaast kijk ik naar de manier waarop het moederbedrijf Levi Strauss & Co. grote veranderingen/ vernieuwingen heeft doorgevoerd die aansluiten op CSR, en welke campagne’s en content het merk Levi’s gebruikt om de Corporate social responsibility over te brengen op de consument.

In het vervolg van mijn onderzoek wil ik nog gaan kijken naar de merkbeleving van consumenten bij het merk Levi’s. Sluit dit ook werkelijk aan op wat het merk probeert uit te stralen? Daarvoor is het belangrijk om een strak beeld te hebben over wat het merkt probeert uit te stralen. De boodschap achter het stukje denim wat we dagelijks aantrekken.

Synopsis – Dastan Hassan

Titel: Urban Jungle

Na het deskresearch gedeelte ben ik overgegaan tot het fieldresearch. Hierbij was er een observatie gehouden met betrekking tot het gedrag van ruim 300 Uithof gebruiker tijdens het oversteken van de tram/busbaan. Hier zijn een aantal interessante bevindingen uit gekomen. Het komt erop neer dat het oversteekpunt net een jungle was waar wilde dieren over wilden steken.

Na een online enquête onder de Uithof gebruikers, is gebleken dat er behoefte is aan bepaalde uitingen die aangeven er niet gehaast hoeft te worden. Ook is er rekening gehouden met wat de gevoelens of ideeën van de Uithof gebruiker zijn bij de drie voorgestelde concepten met sfeerbeelden. Bij het concept met de meeste voorkeur kwamen de volgende woorden het meeste voor als antwoord: kalmte, relax en chill.

Met deze gegevens hoop ik een beter beeld te creëren waarom “landscaping” nuttig is en dat je dit beter kunt afstemmen op de wensen en behoeftes van de gebruiker van de desbetreffende omgeving.

Synopsis – Tomas Rijnbeek

Naam: Tomas Rijnbeek
Studentnummer: 1680150
Specialisatie: User Experience
Klas: JDE-UXD-3B
Docent: Thijs Waardenburg
Format: Mini-lecture
Hoofdvraag

Op welke manier heeft veiligheid invloed op de user experience bij mobiel bankieren?

Deelvragen:

 • Wat is mobiel bankieren?
 • Welke functionele verschillen zijn er op het gebied van veiligheid bij mobiel bankieren t.o.v. internet bankieren?
 • Welke vormen van beveiliging gebruiken banken op een mobiel bankieren app?
 • Welke gevoelens roept beveiliging op bij mobiel bankieren?
 • Heeft de beveiliging invloed op de user flow (het uitvoeren van taken)?

Synopsis:

In Nederland zijn we al erg ver met de manier waarop we betalen. We zien vanuit de banken een digitalisering waarmee bankieren wordt verplaatst naar de smartphone. Velen maken gebruik van mobiel bankieren, maar om mij heen hoor ik ook dat mensen het bewust niet doen. Dit komt omdat mensen een veiligheidsrisico zien in bijvoorbeeld het lekken van gegevens omdat ze op een onbekend netwerk zitten. In dit onderzoek kijk ik hoe banken veiligheid implementeren in bankieren apps. Daarbij vraag ik me af hoe dit invloed heeft op de user experience/flow van de mobiele applicatie.

Met de informatie die ik nu verzameld heb ben ik erachter gekomen dat er meerdere manieren zijn waarop een app goed beveiligd kan worden. Dit zijn niet alleen de dingen die je direct ziet zoals een code om de app binnen te komen, maar ook dat de bank er actief mee bezig is om bij het eerste (en verdere) gebruik van de app laat zien dat zij wel écht zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Dit geeft een gevoel van veiligheid doordat de gebruiker weet dat ze niet met een valse instelling of app te maken hebben.

Ik heb al een duidelijker beeld van hoe banken veiligheid toepassen in hun app. Echter omdat banken niet direct een afspraak konden plannen heb ik de meeste interviews staan voor de week van 10 december. Hier kan ik nog vragen stellen over knelpunten die opkomen met veiligheid in betrekking tot het uitvoeren van taken. Daarnaast wil ik gaan kijken op welke manieren dit invloed heeft door middel van user tests met de gebruiker. Zij zullen het definitieve inzicht geven over hoe veiligheid op de app het gebruik beïnvloed.

Synopsis – Charlotte Frijters en Jamal Gopal

Met onze hoofdvraag ‘Hoe belangrijk is de genderneutrale communicatie van de kinderkledinglijn voor de consument van de hema?’ willen wij meten wat de (on)gezouten mening van de Nederlanders over genderneutraliteit is. Wat weten ze erover? Zijn ze er bewust mee bezig? En hoe moet je als CMD’er met deze verandering omgaan?

Op het internet heeft bijna iedereen wel zijn woordje klaar. Opmerkingen zoals ‘Waarom wordt die genderneutrale communicatie nu ineens door ons strot geduwd?’ worden klakkeloos op het internet gegooid.

Er zijn ook genoeg mensen die wel blij worden van deze verandering. Bijvoorbeeld Julia die eindelijk stoer meiden ondergoed bij de Hema kan kopen, de 4% van de bevolking die zich niet thuis voelt in het hokje man of vrouw en de mensen die van het stereotype man of vrouw af willen stappen omdat we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Wij hebben gesproken met vaders, moeders en tieners die niet helemaal in de hokjes passen. Hieruit zijn voornamelijk positieve reacties voortgekomen over genderneutrale kleding.

Finn, één van de tieners doet haar profielwerkstuk over genderneutrale kleding. Wat zij opvallend vindt uit haar onderzoek, is dat meisjes in jongens kleding minder bijzonder wordt gevonden dan jongens in meisjes kleding. Wanneer Finn vroeger samen met haar vriendinnen ging shoppen, vond ze het vervelend om alleen naar de bovenverdieping te gaan voor de mannenafdeling. Sarah, een moeder van twee kinderen vertelde dat haar zoontje soms de prinsessenjurk van haar dochter aantrok. Hier moesten ze thuis dan een beetje om lachen. Sarah ergert zich eraan dat er duidelijke labels zitten op kinderspeelgoed. Verpakking van een keuken: je ziet een meisje, verpakking van een stoere auto: je ziet een jongen. Toch betrapt ze haarzelf er vaak op dat ze onbewust haar dochter veel vaker lief en mooi noemt dan haar zoontje. ‘Dit zit er zo ingeprent’.

Voor verder onderzoek willen we graag nog in contact komen met een psycholoog/deskundige, de meningen van mensen op straat peilen en een experiment doen met cmd’ers. Zodat we erachter komen hoe belangrijk daadwerkelijk die genderneutrale communicatie is en hoe we hier als cmd’er op moeten inspelen.