Eindoplevering – Tom van Dongen (Herkansing)

Naam: Tom van Dongen
Studentnummer: 1655952
Specialisatie: UX / herkansing
Docent: Sandra Bukman
Periode: B
Format: Mini-hoorcollege

Onderzoeksverslag:
Seminar_Verslag_Tom-van-Dongen_Tony-Chocolonely_V5

Reflectieverslag:
Seminar_Reflectie_Tom-van-Dongen_Tony-Chocolonely

Presentatie (video):
https://youtu.be/9biMv1a3RNY/

Presentatie (PDF):
Presentatie_Seminar_Tony’s_Tom-van-Dongen_v4

Eindoplevering – Melissa Lewis

Naam: Melissa Lewis

Studentnummer: 1676028

Specialisatie: Content Design

Klas: JDE-CONT-2B

Docent: Sandra Bukman

Format: Mini-Hoorcollege

 

Onderzoeksverslag:

OnderzoeksverslagMelissaLewis

Reflectieverslag:

ReflectieverslagMelissaLewis

Powerpoint:

 • Ik lever het filmpje dat in de powerpoint hoort via de mail in!

seminarMelissa   

 

Synopsis – Tom van Dongen (Herkansing)

Naam: Tom van Dongen
Studentnummer: 1655952
Specialisatie: UX / herkansing
Docent: Sandra Bukman
Periode: B
Format: Mini-hoorcollege

Huidige stand van zaken:
Na veel onderzoek sta ik op het punt om alles te verwerken. Per deelvraag had ik een hypothese geschreven en de eerste drie vragen heb ik al bijna helemaal kunnen beantwoorden. Naast veel desk research heb ik Tony Chocolonely gebeld die waren heel erg open en behulpzaam, ze konden heel gepassioneerd vertellen over het merk en wisten veel van mijn vragen te beantwoorden. Daarnaast heb ik een interview gehad met Package Designer, zoals ik in de vorige blog heb verteld ben ik mij hier heel erg in aan het verdiepen omdat ik hierop wil afstuderen. Het was dan ook leuk om te spreken met een specialist op het gebied van Package Design.

Ik vindt het heel leuk dat ik tot dusver veel geleerd heb over package design en merkverhalen en van meerdere kanten inzicht heb kunnen krijgen zoals van de consument, de fabrikant en de designer. Ik had de waarde van een merkverhaal een beetje onderschat voor elk merk is het van groot belang het verhaal gaat voor de vormgeving van de verpakking en het is de ideale manier om te zorgen voor een onderscheidende kracht. Daarnaast moet je nauw contact houden met je doelgroep / de consument en duidelijk communiceren hoe het er voor staat binnen het bedrijf en waar je mee bezig bent.

Hoofdvraag:
Hoe overtuigd Tony Chocolonely de consument middels hun merkverhaal om alleen slaafvrije chocolade te kopen?

Inleiding vraag:

Wat is het merkverhaal van Tony Chocolonely en waarom is een merkverhaal belangrijk voor een bedrijf, dienst of product?
Om antwoord te krijgen op deze vraag heb ik veel artikelen gelezen, de website van Tony Chocolonely geanalyseerd, diverse documentaires bekeken, de aflevering van Keuringsdienst van Waarde bekeken en het interview met Paul van Tony Chocolonely gebruikt. Door de combinatie van deze bronnen heb ik een duidelijk antwoord gevonden op deze deelvraag.

Deelvragen:

Wanneer en hoe kom je in aanraking met een merkverhaal?
Om antwoord te krijgen op deze vraag heb wederom veel deskresearch gedaan, daarnaast ben ik op zoek gegaan naar de touch points, bijvoorbeeld op de verpakking door mensen te schaduwen in de supermarkt. Ik heb websites, social media en persberichten van diverse merken geanalyseerd en veel artikelen gelezen.

Welke communicatiemiddelen gebruikt Tony Chocolonely om hun merkverhaal te communiceren?
Om deze vraag te beantwoorden ben ik ook eerst op zoek gegaan naar artikelen en resultaten op het internet, maar om het zeker te weten heb ik het gevraagd in een interview met Paul van Tony Chocolonely.

Hoe verteld de vormgeving van Tony Chocolonely het merkverhaal?
Dit vondt ik een erg belangrijk onderdeel voor mijn carrière, ik wil hier veel over leren en ben daarom op zoek gegaan naar een expert in package design en dat is een medewerker van Mountain geworden waar ik binnenkort mijn afstudeer stage wil starten. Daarnaast leek het mij een goed excuse om wat chocolade te kopen dus dit heb ik gedaan om het te analyseren.

Hoe communiceren andere merken/bedrijven binnen de chocolade wereld hun merkverhaal?
Hier kwam mijn concurrentie onderzoek goed van pas, dit onderzoek is gebaseerd op de grootse concurrenten van Tony, ik ben achter deze concurrenten gekomen door deskresearch en het interview met Paul.

Conclusie:

Hoe overtuigd Tony Chocolonely de consument middels hun merkverhaal om alleen slaafvrije chocolade te kopen?
De conclusie moet ik nu nog gaan uitschrijven. Daarnaast moet ik bij veel van mijn deelvragen de antwoorden nog netjes uitschrijven.

Wat moet er nog gebeuren:
Alles afschrijven, uitwerken, bronnenlijst op orde krijgen en dan het nog eens goed doorlopen om te zien welke deelvragen nog extra onderbouwing vereisen. Het publiek voor de presentatie heb ik al bij een verzameld en de video van mijn presentatie zal dan ook 12 Januari op de blog verschijnen.

Synopsis – Floor Vork

Naam: Floor Vork
Studentnummer: 1678385
Specialisatie: Content Design
Docent: Sandra Bukman
Format: Mini-hoorcollege

Hoofdvraag
Hoe zorgt het denimmerk Levi’s voor een duurzame uitstraling doormiddel van corporate social responsibility storytelling (CSR storytelling)?

Deelvragen

 • Wat is corporate social responsibility?
 • Wat is de merkervaring van consumenten bij het merk Levi’s?
 • Waarom is vooral de laatste paar jaren Corporate social responsibility van groot belang geworden voor modemerken?
 • Van welke content maakt het denim merk Levi’s gebruik om hun corporate social responsibility over te brengen op de consument?
 • Welke levi’s campagnes spelen in op het overdragen van hun corporate social responsibility?

Synopsis

Corporate social responsibility is het laatste decennium een opkomende trend geworden. Waarbij het eerst een ‘handig’ hebbeding was, is het nu verandert naar een heuse strategy van bedrijven. Het laat zien op welke manier een bedrijf bezig hun verantwoordelijkheid tegenover een gemeenschap en het milieu. Hierbij richten bedrijven zich op sociale en ecologische aspecten. Dit gaat van de manier waarop werknemers worden behandeld tot de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het productieproces en nog vele andere onderwerpen.

Levi’s is een modemerk die ontstaan is door het moederbedrijf Levi Strauss & Co. en bestaat al vanaf 1873. Omdat het bedrijf dus al heel wat jaren bestaat en nog steeds een even grote naam heeft als circa 150 jaar geleden vond ik het interessant om te kijken naar hoe hun meegaan met deze trend en hoe ze hier sinds hun bestaan misschien al mee bezig waren.

In het onderzoek kijk ik allereerst naar wat Corporate Social Responsibility nou werkelijk inhouden en waarom het vooral de laatste paar jaren een heuse trend is geworden. Daarnaast kijk ik naar de manier waarop het moederbedrijf Levi Strauss & Co. grote veranderingen/ vernieuwingen heeft doorgevoerd die aansluiten op CSR, en welke campagne’s en content het merk Levi’s gebruikt om de Corporate social responsibility over te brengen op de consument.

In het vervolg van mijn onderzoek wil ik nog gaan kijken naar de merkbeleving van consumenten bij het merk Levi’s. Sluit dit ook werkelijk aan op wat het merk probeert uit te stralen? Daarvoor is het belangrijk om een strak beeld te hebben over wat het merkt probeert uit te stralen. De boodschap achter het stukje denim wat we dagelijks aantrekken.

Synopsis – Charlotte Frijters en Jamal Gopal

Met onze hoofdvraag ‘Hoe belangrijk is de genderneutrale communicatie van de kinderkledinglijn voor de consument van de hema?’ willen wij meten wat de (on)gezouten mening van de Nederlanders over genderneutraliteit is. Wat weten ze erover? Zijn ze er bewust mee bezig? En hoe moet je als CMD’er met deze verandering omgaan?

Op het internet heeft bijna iedereen wel zijn woordje klaar. Opmerkingen zoals ‘Waarom wordt die genderneutrale communicatie nu ineens door ons strot geduwd?’ worden klakkeloos op het internet gegooid.

Er zijn ook genoeg mensen die wel blij worden van deze verandering. Bijvoorbeeld Julia die eindelijk stoer meiden ondergoed bij de Hema kan kopen, de 4% van de bevolking die zich niet thuis voelt in het hokje man of vrouw en de mensen die van het stereotype man of vrouw af willen stappen omdat we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Wij hebben gesproken met vaders, moeders en tieners die niet helemaal in de hokjes passen. Hieruit zijn voornamelijk positieve reacties voortgekomen over genderneutrale kleding.

Finn, één van de tieners doet haar profielwerkstuk over genderneutrale kleding. Wat zij opvallend vindt uit haar onderzoek, is dat meisjes in jongens kleding minder bijzonder wordt gevonden dan jongens in meisjes kleding. Wanneer Finn vroeger samen met haar vriendinnen ging shoppen, vond ze het vervelend om alleen naar de bovenverdieping te gaan voor de mannenafdeling. Sarah, een moeder van twee kinderen vertelde dat haar zoontje soms de prinsessenjurk van haar dochter aantrok. Hier moesten ze thuis dan een beetje om lachen. Sarah ergert zich eraan dat er duidelijke labels zitten op kinderspeelgoed. Verpakking van een keuken: je ziet een meisje, verpakking van een stoere auto: je ziet een jongen. Toch betrapt ze haarzelf er vaak op dat ze onbewust haar dochter veel vaker lief en mooi noemt dan haar zoontje. ‘Dit zit er zo ingeprent’.

Voor verder onderzoek willen we graag nog in contact komen met een psycholoog/deskundige, de meningen van mensen op straat peilen en een experiment doen met cmd’ers. Zodat we erachter komen hoe belangrijk daadwerkelijk die genderneutrale communicatie is en hoe we hier als cmd’er op moeten inspelen.

Synopsis Melissa Lewis

 • Naam: Melissa Lewis
 • Studentnummer: 1676028
 • Specialisatie: Content Design
 • Klas: JDE-CONT-2B
 • Docent: Sandra Bukman

Hoofdvraag:

Hoe beïnvloedt de storytelling van de Chocolatemakers de koopintentie?

Deelvragen:

 • Welke elementen maken storytelling succesvol?
 • Hoe passen de Chocolatemakers hun storytelling toe?
 • Experiment: Waar kiest de consument voor?

Synopsis:

Welke elementen maken storytelling succesvol?

Voor deze deelvraag heb ik gebruik gemaakt van deskresearch. Ik ben erachter gekomen dat er meerdere aspecten spelen bij een succesvolle storytelling en dat je bijvoorbeeld een kernverhaal moet hebben. Dit is de bron waar alle verhalen die je merk wilt vertellen, een verbinding mee heeft. Hiermee heeft de consument of gebruiker een goed beeld waar je bedrijf voor staat. Je verhaal heeft dan een goede basis waar je als merk op door kunt bouwen.

Hoe passen de Chocolatemakers hun storytelling toe?

Ik heb nu een duidelijke richtlijn van welke elementen voor een succesvolle storytelling zorgen. Hiermee kan ik verdergaan op mijn tweede deelvraag. Waar ik nog verder op in wil gaan is hoe de Chocolatemakers zelf hun storytelling toepassen. Ik wil misschien proberen om de Chocolatemakers te bereiken om informatie te krijgen, zo heb ik meer informatie dan dat ik via deskresearch zou kunnen halen.

Experiment: Waar kiest de consument voor?

Ik heb al bij een aantal mensen mijn experiment uitgevoerd. Ik heb het bewust bij verschillende soorten mensen getest: leeftijd, afkomst en geslacht, zodat ik een brede groep heb om op te experimenteren. Hiermee kan ik ook meer bevindingen uit halen. Bijvoorbeeld dat een bepaalde groep een andere koopintentie heeft dan de andere.  Wat ik nu al merk is dat een verhaal inderdaad invloed heeft op de koopintentie, deze stijgt namelijk ten opzichte van de chocolade zonder verhaal. Dit vond ik wel interessant om te zien. Wat ik nog wat beter wil onderzoeken is of het nog een effect heeft op de volgorde van hoe je de chocolade geeft. Ik heb tot nu toe bij de meeste mensen het verhaal als tweede optie gegeven, ik wil nog verder experimenteren of het ook invloed heeft als je het verhaal als eerst geeft. Ook heb ik hier bij een aantal deelnemers met toestemming hun reactie mogen filmen. Dit wil ik nog monteren in een filmpje om een sfeerimpressie van het experiment te laten zien.

Synopsis – Tim Terlingen

Naam: Tim Terlingen
Studentnummer: 1607633
Specialisatie: Visual Design
Docent: Sandra Bukman
Format: Mini-hoorcollege

Hoofdvraag
Waarom gebruikt het biermerk Heineken sport als marketingkanaal en hoe doen zij dat?

Synopsis
Tegenwoordig associëren veel bedrijven zich met sport. Heineken verbindt zich met sport door officiële verbintenissen en is op deze manier is Heineken niet meer te missen langs de diverse Formule 1 circuits of tijdens voetbalwedstrijden van de UEFA Champions League. Dit kan ook onofficieel zijn door aan te haken op een bepaald sportevenement of sportmoment. Een biermerk dat zich verbindt met sport lijkt een opmerkelijke combinatie, maar is dit wel zo opmerkelijk?

In dit seminar wordt dieper ingegaan op de reden waarom en hoe Heineken zich richt op sport. De hoofdvraag die uiteindelijk wordt beantwoord luidt als volgt:

‘Waarom gebruikt het biermerk Heineken sport als marketingkanaal en hoe doen zij dat?’

Allereerst wordt het begrip sportmarketing geïntroduceerd, uit welke onderdelen sportmarketing bestaat en wat de effecten hiervan zijn. Sportmarketing is te verdelen in drie vormen: promoten van een sporttak, promoten van product of dienst d.m.v een sportevenement, sporter of team en promotie om mensen deel te laten nemen aan een bepaalde sport. Tevens is sportsponsoring een belangrijk onderdeel van sportmarketing en kan een bedrijf via officiële reclame, officiële sponsoring of ambush reclame (aanhakers) zich hieraan verbinden.

Verschillende factoren van sportmarketing en sportsponsoring zijn inmiddels bekend en vervolgens worden concrete voorbeelden gegeven van de samenwerkingen van Heineken met sportobjecten. Deze samenwerkingen van Heineken zijn niet alleen terug te zien in Formule 1 en UEFA Champions League, maar ook bij de World Cup Rugby en het Holland Heineken House tijdens de Olympische spelen. De verschillende sportobjecten waar Heineken zich aan heeft verbonden worden geanalyseerd. Heineken maakt niet alleen gebruik van internationale campagnes, maar ook nationale campagnes zoals ‘Blijf helder’ zijn van belang voor het biermerk. Deze campagne is namelijk een onderdeel van het ‘Drink Responsibly Platform’, waar Heineken zich richt op verantwoord alcoholgebruik.

Tot slot worden de kanalen die Heineken gebruikt om haar merk via sport te promoten geanalyseerd. Diverse kanalen zoals televisiereclame, social media en andere public relations komen hier aan bod en laten zien hoe Heineken sport heeft toegepast in haar marketing.

 

Onderzoeksvraag Claire Zandvliet

Hoofdvraag

Kan het design van de doggybag het gebruik van het product positief beïnvloeden?

Deelvragen

 1. Wat is een doggybag en hoe ziet deze er uit?
 2. Op welke manier gaan consumenten om met doggybags? (cijfers)
 3. Op welke manier gaan voedselketens om met doggybags? (cijfers)
 4. Wat is het huidige imago van de doggybag in Nederland en in andere landen?
 5. In welke mate heeft design invloed op of de consument een product gebruikt of niet?
 6. Wat willen consumenten terug zien in het design van producten?
 7. Op welke manier kunnen we dit toepassen op de doggybag?

Motivatie

Na vele jaren ervaring in de horeca, kan ik me nog steeds verbazen over de hoeveelheden vers voedsel die er dagelijks de vuilnisbak in verdwijnen. Horecaondernemingen worden gekweld door de Voedsel- en Warenautoriteit, waardoor ze vaak gedwongen zijn producten weg te gooien. Een eeuwenoude oplossing om dit gigantische probleem iets te verkleinen is de doggybag. Mijn ervaring is dat deze in het buitenland graag gebruikt wordt, maar in Nederland lijkt er een taboe op het product te rusten. Waarom is dit zo? En kunnen we door middel van design misschien de wereld op dit gebied een beetje verbeteren?

Bronnen so far

https://www.panelwizard.com/onderzoek-doggy-bag

https://www.panelwizard.com/minder-schaamte-doggybag

Format

Mini-hoorcollege