Eindoplevering seminar UX herkansing blok C

Naam: Ben Roelfsema (1538000)

Specialisatie: UXD

Format: Mini hoorcollege

Onderzoeksverslag

BenRoelfsema_1538000_SeminarUXD

Hoorcollege + Presentatie

Presentatie is te groot voor Vimeo, link is verstuurd naar Monique Dullaart. Hierbij een link naar de drive map waar hij ook te vinden is: Presentatie + Discussie

Documentaire – Babet van Straaten & Charlotte Bosland

Naam:                               Babet van Straaten & Charlotte Bosland
Studentennummer:         1630122 & 1659058
Specialisatie:                    UX
Klas:                                  JDE-UXD-2A
Docent:                             Monique Dullaart
Format:                             Documentaire

 

 

 

Synopsis – Dastan Hassan

Titel: Urban Jungle

Na het deskresearch gedeelte ben ik overgegaan tot het fieldresearch. Hierbij was er een observatie gehouden met betrekking tot het gedrag van ruim 300 Uithof gebruiker tijdens het oversteken van de tram/busbaan. Hier zijn een aantal interessante bevindingen uit gekomen. Het komt erop neer dat het oversteekpunt net een jungle was waar wilde dieren over wilden steken.

Na een online enquête onder de Uithof gebruikers, is gebleken dat er behoefte is aan bepaalde uitingen die aangeven er niet gehaast hoeft te worden. Ook is er rekening gehouden met wat de gevoelens of ideeën van de Uithof gebruiker zijn bij de drie voorgestelde concepten met sfeerbeelden. Bij het concept met de meeste voorkeur kwamen de volgende woorden het meeste voor als antwoord: kalmte, relax en chill.

Met deze gegevens hoop ik een beter beeld te creëren waarom “landscaping” nuttig is en dat je dit beter kunt afstemmen op de wensen en behoeftes van de gebruiker van de desbetreffende omgeving.

Synopsis – Babet van Straaten & Charlotte Bosland

Naam:                               Babet van Straaten & Charlotte Bosland
Studentennummer:         1630122 & 1659058
Specialisatie:                    UX
Klas:                                  JDE-UXD-2A
Docent:                             Monique Dullaart
Format:                             Documentaire

Hoofdvraag:

Hoe kan je met fotografie storytelling overbrengen aan het publiek?

Deelvragen

Wat is storytelling?

Storytelling is in de basis het vertellen van verhalen en anekdotes. Dit kunnen zowel fictieve verhalen zijn als dagelijkse, waargebeurde verhalen. Het vertellen van een verhaal waarin gebeurtenissen elkaar opvolgen die een samenhang met elkaar vertonen. Daarbij heeft een verhaal altijd een begin, midden en een eind maar ook een setting, personage en een plot.

Wat is fotografie en waar wordt dit voor gebruikt?

Fotografie is een combinatie van subjectieve gedachten, creatieve verbeelding, visueel ontwerp, technische vaardigheden en organisatievermogen. Fotografie wordt gebruikt voor zelfexpressie en het vertellen van verhalen. Toen fotografie net was uitgevonden werd het vooral voor portretopnamen gebruikt. De ontwikkeling van de fotografie bracht kunstenaars verder op hun weg van verkenning en experiment.

Hoe kun je storytelling gebruiken in fotografie?

Veel verhalen hebben een tijdsduur en een plot maar fotografische beelden hebben geen tijdsduur. Visuele verhalen zijn eigen geen verhaal in woord maar enkel beeldende verwijzingen naar een achterliggend verhaal. Bij een serie foto’s wordt het verhaal geïmpliceerd, voor de toeschouwer zou het verhaal duidelijk worden gemaakt door een bijpassend verhaal die aansluit op de foto’s, of de toeschouwer kan een eigen verhaal aan de foto’s koppelen.

Spelen fotografische technieken een rol bij het overbrengen van een story?

Fotografische technieken kunnen zeker een rol spelen bij het overbrengen van een story. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een uitsnede. Om een spannende compositie te maken is er de Gulden snede. Deze methodes zorgt voor een interessante compositie en kan een toegevoegde waarden hebben bij het overbrengen van een verhaal.

Hoe breng je als professionele fotograaf storytelling over aan je publiek?

Nog te beantwoorden d.m.v. resultaten interviews. 

Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat een aantal deelvragen op elkaar leken. Wij hebben besloten om bepaalde deelvragen samen te voegen. Tijdens onze interviews kregen wij veel informatie over storytelling in de toekomst. Om die reden hebben wij besloten om een nieuwe deelvraag op te stellen, namelijk: Hoe zien fotografen storytelling d.m.v. fotografie in de toekomst?

Wat wij nog moeten onderzoeken is waar fotografie tegenwoordig nog meer voor wordt gebruikt, om de tweede deelvraag goed te kunnen beantwoorden. Verder moeten wij bij alle deelvragen nog onze informatie uit de interviews toevoegen en verwerken.

Onderzoeksvraag Joao Loupatty & Gino Wachter

Naam & Studentnummer: Joao Loupatty (1655423) & Gino Wachter (1640296)

Specialisatie: UX

Klas: JDE-UXD-2B

Docent: Monique Dullaart

Format: Documentaire

Hoofdvraag: 

Op welke manier is het iteratieve proces dat op CMD geleerd wordt vergelijkbaar met ontwerpprocessen op andere creatieve vakgebieden?

Mogelijke deelvragen:

Wat is een iteratief proces en welke tools gebruiken wij CMD’ers hier voor?

Hoe doorloopt een (muzikant/kunstenaar/modeontwerper/etc) zijn ontwerpproces?

Welke paralellen zijn er te trekken?

Grote verschillen

Wat kunnen we van elkaar leren?

Motivatie:

Het doorlopen van een iteratief proces is voor elke CMD’er vanzelfsprekend. Al vanaf jaar 1 wordt er gehamerd op het laten zien van het door jou doorlopen proces en welke keuzes je daarin gemaakt hebt. Zo vanzelfsprekend als dit nu voor ons is, zo onzichtbaar zijn de processen van andere creatieven. Wij zien van bijvoorbeeld een muzikant alleen zijn uitgebrachte muziek en andersom zien anderen van ons alleen uitgebrachte, en dus voltooide, apps/series/films en posters. Wij willen een kijkje nemen in de creatieve processen die andere ontwerpers, be it music or art, doorlopen en kijken of we paralellen kunnen trekken, dingen kunnen leren of juist hen iets kunnen leren.

Bronnen:

De voor ons vooralsnog meest voor de hand liggende bronnen zijn:

Muzikanten/docenten conservatorium

(mode)ontwerpers/docenten HKU

Kunstenaars

Daarnaast zijn er voor de tools die CMD’ers gebruiken ongelooflijk veel bronnen. We willen ons voor nu focussen op de door ons meest gebruikte methodes, maar wellicht verandert dat gaandeweg.

Voor nu kan je denken aan.

Design thinking: https://www.interaction-design.org/literature/article/5-stages-in-the-design-thinking-process

Double diamond: http://www.designcouncil.org.uk/news-opinion/design-process-what-double-diamond

 

Ben Roelfsema – Onderzoeksvraag

Hoofdvraag:

Op welke manier kan ik een (online) tool ontwikkelen waarmee amateur sportverenigingen makkelijk kunnen aangeven welke eisen zij hebben voor een nieuwe website?

Deelvragen:

  • Welke tools zijn er al voor het ontwikkelen van websites?
  • Wie zijn de amateur sportverenigingen?
  • Welke elementen zien we terug op websites van grotere (professionele) voetbalverenigingen?

Motivatie:

Op mijn zesde ben ik begonnen met voetballen bij FC Delta Sports ‘95 uit Houten en nu, 22 jaar later, ben ik nog steeds lid van een voetbalvereniging. Voetbal is mijn grootste hobby en ik ben blij dat ik met vrienden elke week op een aardig niveau kan voetballen. In het afgelopen jaar is mij opgevallen dat mijn huidige vereniging (SV Houten) een zeer verouderde website heeft. Nu lijkt dit niet per se erg bij een amateur sportvereniging maar SV Houten is een redelijk grote club met veel leden en sponsoren dus een mooie, moderne en vooral functionele website zal niet misstaan. Na wat nader onderzoek kwam ik tot het inzicht dat ontzettend veel van deze amateur sportverenigingen nog een hele oude website hebben die waarschijnlijk door een hobbyist wordt onderhouden. Het idee kwam toen in mij op om voor deze sportverenigingen nieuwe websites te gaan maken om wat bij te verdienen. Echter ben ik daar tot nog toe niet aan begonnen maar met deze cursus wil ik er graag een begin aan maken door te onderzoeken welke onderdelen er in zo’n website zouden moeten terugkomen.

Format: Mini-hoorcollege