Ben Roelfsema – Onderzoeksvraag

Hoofdvraag:

Op welke manier kan ik een (online) tool ontwikkelen waarmee amateur sportverenigingen makkelijk kunnen aangeven welke eisen zij hebben voor een nieuwe website?

Deelvragen:

 • Welke tools zijn er al voor het ontwikkelen van websites?
 • Wie zijn de amateur sportverenigingen?
 • Welke elementen zien we terug op websites van grotere (professionele) voetbalverenigingen?

Motivatie:

Op mijn zesde ben ik begonnen met voetballen bij FC Delta Sports ‘95 uit Houten en nu, 22 jaar later, ben ik nog steeds lid van een voetbalvereniging. Voetbal is mijn grootste hobby en ik ben blij dat ik met vrienden elke week op een aardig niveau kan voetballen. In het afgelopen jaar is mij opgevallen dat mijn huidige vereniging (SV Houten) een zeer verouderde website heeft. Nu lijkt dit niet per se erg bij een amateur sportvereniging maar SV Houten is een redelijk grote club met veel leden en sponsoren dus een mooie, moderne en vooral functionele website zal niet misstaan. Na wat nader onderzoek kwam ik tot het inzicht dat ontzettend veel van deze amateur sportverenigingen nog een hele oude website hebben die waarschijnlijk door een hobbyist wordt onderhouden. Het idee kwam toen in mij op om voor deze sportverenigingen nieuwe websites te gaan maken om wat bij te verdienen. Echter ben ik daar tot nog toe niet aan begonnen maar met deze cursus wil ik er graag een begin aan maken door te onderzoeken welke onderdelen er in zo’n website zouden moeten terugkomen.

Format: Mini-hoorcollege

2 thoughts on “Ben Roelfsema – Onderzoeksvraag

 1. Mijn aangepaste hoofdvraag:

  Hoofdvraag:

  Welke user requirements hebben gebruikers en stakeholders van de website van voetbalvereniging SV Houten?

  Deelvragen:

  Wat is SV Houten?
  Welke functie heeft de website van SV Houten?
  Wie zijn de gebruikers van de website?
  Wie zijn de stakeholders?
  Wat zijn gebruikerseisen?
  Welke gebruikerseisen hebben de bezoekers?

  Bronnen:
  Spencer, D. (2009). Cardsorting Designing Usable Categories. New York: Rosenfeld Media.
  Goodwin, K. (2009). Designing for the Digital Age. Indianapolis: Wiley Publishing.
  Stickdorn, M., & Schneider, J. (2011). This is service design thinking. Amsterdam: BIS Publishers.

 2. Om mijn hoofdvraag te beantwoorden wil ik gebruik maken van literatuuronderzoek, enquetes en/of interviews, stakeholder maps en card sorting.

  Ik zal beginnen met literatuuronderzoek om een theoretisch kader te schrijven rondom user requirements. Vervolgens zal ik door middel van enquetes en/of interviews achterhalen wie de gebruikers en stakeholders zijn van de website en wat zij graag willen terugzien in de website. Vervolgens zal ik door middel van card sorting bepalen welke gebruikerseisen het meeste van belang zijn voor de gebruikers en stakeholders.

Leave a Reply