Onderzoeksvraag Joao Loupatty & Gino Wachter

Naam & Studentnummer: Joao Loupatty (1655423) & Gino Wachter (1640296)

Specialisatie: UX

Klas: JDE-UXD-2B

Docent: Monique Dullaart

Format: Documentaire

Hoofdvraag: 

Op welke manier is het iteratieve proces dat op CMD geleerd wordt vergelijkbaar met ontwerpprocessen op andere creatieve vakgebieden?

Mogelijke deelvragen:

Wat is een iteratief proces en welke tools gebruiken wij CMD’ers hier voor?

Hoe doorloopt een (muzikant/kunstenaar/modeontwerper/etc) zijn ontwerpproces?

Welke paralellen zijn er te trekken?

Grote verschillen

Wat kunnen we van elkaar leren?

Motivatie:

Het doorlopen van een iteratief proces is voor elke CMD’er vanzelfsprekend. Al vanaf jaar 1 wordt er gehamerd op het laten zien van het door jou doorlopen proces en welke keuzes je daarin gemaakt hebt. Zo vanzelfsprekend als dit nu voor ons is, zo onzichtbaar zijn de processen van andere creatieven. Wij zien van bijvoorbeeld een muzikant alleen zijn uitgebrachte muziek en andersom zien anderen van ons alleen uitgebrachte, en dus voltooide, apps/series/films en posters. Wij willen een kijkje nemen in de creatieve processen die andere ontwerpers, be it music or art, doorlopen en kijken of we paralellen kunnen trekken, dingen kunnen leren of juist hen iets kunnen leren.

Bronnen:

De voor ons vooralsnog meest voor de hand liggende bronnen zijn:

Muzikanten/docenten conservatorium

(mode)ontwerpers/docenten HKU

Kunstenaars

Daarnaast zijn er voor de tools die CMD’ers gebruiken ongelooflijk veel bronnen. We willen ons voor nu focussen op de door ons meest gebruikte methodes, maar wellicht verandert dat gaandeweg.

Voor nu kan je denken aan.

Design thinking: https://www.interaction-design.org/literature/article/5-stages-in-the-design-thinking-process

Double diamond: http://www.designcouncil.org.uk/news-opinion/design-process-what-double-diamond

 

One thought on “Onderzoeksvraag Joao Loupatty & Gino Wachter

  1. Op welke manier is de communicatie tussen tattoo artist en klant te vergelijken met de communicatie tussen klant en CMD’er?

    Hoe is de klantvraag van iemand die een tattoo wil te vergelijken met een klantvraag waar CMD’ers mee te maken krijgen?

    Wij CMD’ers werken vaak aan de hand van een klantvraag. We gaan met de klant in gesprek en proberen er dan achter te komen of de vraag ook letterlijk is wat de klant nou eigenlijk echt wil.
    Tatoeëerders werken eigenlijk op dezelfde manier. Ze krijgen een vraag van een klant en gaan vervolgens samen op zoek naar de beste oplossing voor wat de klant wil.
    In onze documentaire willen we er achter komen wat het werkproces is van verschillende tatoeëerders en hoe dat te vergelijken is met de CMD werkwijze. Hoe verloopt de communicatie met de klant en wat kunnen wij daarvan leren? En hoe ziet het ontwerpprocess er uit wanneer je een tattoo ontwerpt voor de klant.

Leave a Reply