Synopsis – Eileen

Hoofdvraag: Hoe kan een digitaal platform bijdragen aan de ontwikkeling van jongvolwassene met een bipolaire stoornis?

 • Wat is een bipolaire stoornis?
 • Welke social media platformen worden door jongvolwassenen gebruikt?
 • Wat is de functie van social media platformen?
 • Welk gedrag kun je van een jongvolwassenen met bipolaire stoornis achterhalen?
 • Bestaan er digitale platformen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een bipolaire stoornis?

Motivatie
Ik heb meerdere vrienden die dagelijks worstellen met depressie. Ik kwam tot de ontdekking dat al die vrienden ongeveer hetzelfde gedrag vertoonden op Facebook. Ik was erg nieuwsgierig of dit met elkaar in verband stond. Waarom zijn ze op het ene moment stil en posten ze op ander moment meerdere posts op dezelfde dag?

Synopsis
‘Life is amazing even when i’m depressed.’ Een uitspraak van Simon Sinek tijdens een interview over millenials en de arbeidsmarkt. Deze opmerking heeft mij aan het denken gezet. Waarom zijn wij tegenwoordig verslaafd aan social media? Naast de verslavende chemische stof dopamine die vrijkomt worden jongvolwassenen dagelijks overspoeld met prikkels. Vooral door de opkomst van social media, lijkt de behoefte om leuk gevonden te moeten worden alleen maar te groeien. Wanneer je de verleiding weghaalt, wordt het een stuk makkelijker om de verslaving te stoppen. Dit hebben we ook besproken tijdens de presentatie over de Fogg Behavior model.

Volgens Douglas Rushkoff zijn we geen gebruikers van social media kanalen maar worden we gebruikt. Het is volgens Haroon Ali een dagtaak geworden om alle updates te bekijken. Doen we het dan eigenlijk nog omdat we het leuk vinden of omdat het een gewoonte geworden is? In hoeverre zijn mensen nog zichzelf op social media? Uit onderzoek blijkt dat je depressief kan worden doordat je je constant vergelijkt met vrienden op social media. Waarom laten we ons dan toch overhalen om elke dag onze social media kanalen te controleren? Zijn we bang om iets te missen?

Maar hoe zit dit dan bij mensen die al worstellen met depressie? Zijn kanalen zoals Facebook geschikt voor mensen met bipolaire stoornis of lopen ze gevaar nog depressiever te worden. Wat kun je op de verschillende social media kanalen vinden en wat geven psychologen voor advies aan deze doelgroep? De komende week ga ik op zoek naar een antwoord op deze vragen.

Door te kijken naar de overtuigingskracht van Cialdini wil ik aantonen hoe bestaande apps die gericht zijn op mensen met bipolaire stoornis dit probleem oplossen.

2 thoughts on “Synopsis – Eileen

 1. Hoe kan social media bijdragen aan de ontwikkeling van jongvolwassenen met een bipolaire stoornis?

  – Wat is een bipolaire stoornis?
  – Welke social media platformen worden door jongvolwassenen gebruikt?
  – Wat is de functie van social media platformen?
  – Welk gedrag kun je van een jongvolwassenen met bipolaire stoornis achterhalen?
  – Welke social media bestaan er die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een bipolaire stoornis?

Leave a Reply