Synopsis – Julia Lijftogt & Anouk Lemsom

Naam: Julia Lijftogt & Anouk Lemsom
Studentennummer: 1638360, 1638045
Specialisatie: Content en concept
Klas: JDE-CONT-2B
Docent: Sandra Bukman
Format: Documentaire

Hoofdvraag
Hoe heeft growth hacking bijgedragen aan de marktpositie van Airbnb?

Definitievragen
– Wat is Airbnb?
– Wat is growth hacking?

Deelvragen
– Hoe werkt growth hacking?
– Hoe heeft Airbnb growth hacking toegepast?
– Wat is de marktpositie van Airbnb nadat ze gebruik hebben gemaakt van growth hacking, ten opzichte van de marktpositie van ervoor?

Synopsis
Airbnb begon in 2007 als Airbed & Breakfast, een idee van Joe Gebbia en Brian Chesky. Ze hadden beide hun baan opgezegd om samen als entrepreneurs verder te gaan, in San Francisco. Ze zaten al snel met het probleem dat ze hun huur voor hun woning niet konden betalen, en kwamen zo op het idee om drie luchtbedden te verhuren, inclusief ontbijt de volgende ochtend. Met behulp van hun huisgenoot Nathan Blecharczyk bouwden ze een simpele website. Ze kregen drie gasten die ieder $80 per nacht betaalde, waardoor ze huur van die maand bij elkaar hadden. Door het succes van de overnachtingen van de eerste gasten, zagen ze een gat in de markt, en hebben ze hard gewerkt om Airbnb op de kaart te zetten, en er een succesvol bedrijf van te maken.

Inmiddels in Airbnb uitgegroeid tot een miljarden bedrijf. Airbnb zit inmiddels in 33.000 steden, 192 landen, en heeft ruim 300 medewerkers. Wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen overnachtingen bij Airbnb geboekt.

Airbnb is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldbedrijf. Ze hebben hierbij gebruik gemaakt van growth hacking. Wat is growth hacking precies? Hoe werkt het? En hoe heeft het bijgedragen aan de marktpositie van Airbnb?

Deze vragen gaan we beantwoorden door verder uit te zoeken hoe Airbnb groot is geworden, en door te praten met growth hacking experts. Het begrip growth hacking is momenteel nog niet heel erg bekend, maar is een zeer waardevolle marketing strategie en een bepaalde manier van denken. Het is daarom een relevant en zeer interessant onderwerp voor de CMD’er.

Bronnen
Arnoux, D. (2016, 6 juli). Dit moet je weten over Growth Hacking. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://www.sprout.nl/artikel/growth-hacking/dit-moet-je-weten-over-growth-hacking

PSFK. (2012, 16 november). Joe Gebbia: The Airbnb Story [Video]. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://vimeo.com/23275754

Van den Outenaar, E. (2014, 11 april). Het geniale verhaal van Airbnb. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://www.sprout.nl/artikel/het-geniale-verhaal-van-airbnb

 

 

Leave a Reply