Onderzoeksvraag – Tim Terlingen

Naam: Tim Terlingen
Specialisatie: User Experience Design
Studentnummer: 1607633
Format: Mini-Hoorcollege

Hoofdvraag
Hoe wordt data driven e-commerce ingezet om webshops te optimaliseren?
Het onderwerp wat ik wil gaan onderzoeken gaat over het gebruik maken van data om webshops te verbeteren, aan te passen en te optimaliseren. Ik denk dat design en data hand in hand gaan en ik zou hier graag dieper op in willen gaan in mijn onderzoek en seminar.

Deelvragen:

 • Wat is data driven e-commerce?
  Deze vraag stel ik om achter algemene informatie te komen over het onderwerp. Wat is data driven e-commerce en waarom word het gebruikt? Daarnaast zoek ik uit wat nou precies e-commerce is en wat er onder e-commerce verstaan word. Zo kan ik het onderwerp goed inleiden aan CMD’ers. Deze vraag beantwoord ik door middel van deskresearch en interviews met experts.
 • Welke tools worden gebruikt om tot data te komen?
  Deze vraag stel ik om er achter te komen welke methodes en programma’s er worden gebruikt om tot data te komen. Wat doe je met deze data en hoe word dit toegepast? Deze vraag beantwoord ik door middel van deskresearch en interviews met experts.
 • Hoe worden de aanpassingen en optimalisaties gevalideerd?
  Deze vraag stel ik om er achter te komen of de optimalisaties en aanpassingen die er gedaan worden wel echt ‘beter’ zijn. De optimalisatie van een deel van een pagina van een webshop kan er mooi uitzien, maar is het ook functioneel? Deze vraag beantwoord ik door middel van het uitvoeren van deskresearch en interviews met experts.
 • Hoe zet de ontwikkeling zich voort in de toekomst, en kunnen wij als CMD’ers hierop inspelen?
  Deze vraag stel ik omdat ik benieuwd ben wat data driven design voor ons als CMD’ers in de toekomst kan betekenen en hoe je als CMD’er er mee om kan gaan. Om deze vraag te beantwoorden ga ik kijken naar trends op het gebied van data en ga hierover in gesprek met experts.

Motivatie
Tijdens mijn specialisatie User Experience Design van vorig jaar heb ik samen met een klasgenoot aan een project kunnen werken voor Mirabeau. In dit project ben ik achter een nieuwe manier van optimaliseren gekomen, namelijk: aan de hand van data. In mijn seminar wil ik hier dieper op in gaan. Ik ga op zoek naar wat data driven e-commerce nou precies inhoudt, welke tools er zijn om aan data te komen, hoe de optimalisaties gevalideerd worden en hoe wij als CMD’er in de toekomst hierop in kunnen spelen. Ik ben van plan om in mijn onderzoek minstens twee experts te interviewen, om zo nog meer informatie te kunnen verkrijgen. Het is een erg interessant onderwerp binnen het vakgebied van UXD, maar ook voor de CMD’er. In projecten die wij op school hebben gerealiseerd maak je vaak iets totaal ‘nieuws’, maar hoe optimaliseer of verbeter je nou een bestaande website / webshop? Je kan natuurlijk wel denken dat jou eigen ontwerp de oplossing is, maar is dit wel zo? Aan de hand van data kan je er achter komen wat wel en/of niet werkt.

Bronnen

Expert(s)
Benjamin Groenewoud van Mirabeau

Internet
http://www.8020ecommerce.nl/data-driven-ecommerce/
https://www.geckoboard.com/blog/case-study-how-mirabeau-use-geckoboard-to-create-a-data-driven-culture/#.VknIwoRbCu4\
https://www.mirabeau.nl/nieuws/persbericht/2015/2015-08-12-mirabeau-geeft-data-driven-ux-design-workshop-ixdc-china
https://www.linkedin.com/pulse/how-improve-your-online-platform-continually-cyrille-rentier?trk=prof-post
https://www.sparkpay.com/blog/Data-Driven-Ecommerce-Infographic
https://whichtestwon.com/
http://bved.nl/data-driven-optimalisatie

Literatuur

One thought on “Onderzoeksvraag – Tim Terlingen

 1. Hallo Tim,

  Interessante onderzoeksvraag, maar ik zou hem wat specifieker maken door b.v. een case op het genoemde gebied te analyseren. Daarnaast leveren de antwoorden op je deelvragen 1 tot en met 3 vooral ‘rijtjes’ op. Probeer die vragen zo te formuleren dat je er een conclusie aan kunt verbinden.

  Literatuur lijkt me goed, maak wel helder waarom de internetbronnen wat jou betreft betrouwbaar zijn.

  Groet,
  Rob

Leave a Reply